Promocija priručnika za roditelje dr. Roje 09.12.2020.

Live promocija priručnika bit će održana u srijedu, 16. prosinca 2020. u 18h na YouTube kanalu Biram Zdravlje by Salveo

Pridružite nam se na 16. prosinca u 18 sati na live promociji priručnika za roditelje "Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju".

Priručnik će predstaviti sama autorica, izv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje, dr. med., specijalistica otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata i recenzent priručnika, izv. prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., pedijatar.

 

Kako uživo pratiti predstavljanje priručnika 16. 12. u 18 sati?

 

Kliknite na LINK: https://bit.ly/2Ieni5w

i uživo gledajte promociju priručnika dr. Roje Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju na YouTube kanalu Biram Zdravlje by Salveo.

Ako se uključujete direktno na prijenos uživo svakako napravite refresh (obnovi ili Ctrl+R) stranice kanala kako bi prijenos bio prikazan.

Info:

U slučaju da vam se prijenos uživo 16. 12 u 18 sati ne prikaže, napravite refresh (obnovi ili Ctrl+R) stranice kanala kako bi prijenos bio prikazan.

Savjet:

Posjetite našu YouTube stranicu Biram zdravlje by Salveo na LINKU: https://bit.ly/2Ieni5w, kliknite opciju Subscribe / Pretplati me koja omogućava da pratite našu stranicu i da vam 30 minuta prije prijenosa uživo dođe podsjetnik na mail ili mobitel.

 

RODITELJI MOGU ODAHNUTI: Stigao je priručnik koji razotkriva najčešće probleme iz dječje otorinolaringologije

 

 • - novorođenče ne zna disati na usta. ako mu je začepljen nos, ne može disati uopće.
 • - frontalni (čeoni) sinusi se razvijaju tek nakon 10. g. života tako da djeca ne mogu imati „kroničnu upalu“ frontalnih sinusa jer ih ni nemaju. op.p. imaju etmoide, maksilarne sinuse i sfenoid
 • - strana tijela u dišnim putevima su najozbiljniji razlog traženja hitne pomoći u dječjoj dobi.
 • - upale vanjskog uha češće su ljeti.
 • - male bebe plaču prilikom uzlijetanja i slijetanja aviona jer osjećaju bol zbog kratke i nisko položene Eustahijeve cijevi.
 • - kape i šalovi neće spriječiti upalu srednjeg uha jer ona dolazi iznutra.
 • - dječje uši obavezno treba zaštiti od buke čepićima ili slušalicama.
 • - znate li što je alergijski marš?
 • - kako zaustaviti krvarenje iz nosa?
 • - alergijsku reakciju ne izazivaju dlake psa i mačke.
 • - treći krajnik najrazvijeniji je u ranom djetinjstvu, a ako nije bolestan do puberteta i nestaje.
 • - antibiotici imaju utjecaj ne samo na pojedinca, nego i na širu zajednicu.

 

Djeca do treće godine života svog pedijatra ili hitnu službu posjete i do desetak puta godišnje i to najčešće zbog bolesti gornjih dišnih puteva.

Upale uha, grla, krvarenje iz nosa ili laringitisi kao po pravilu započinju naglo, nenajavljeno, obično vikendom, na ljetovanju ili zimovanju i predstavljaju izvor frustracija i za roditelja i za dijete. A mladi roditelji nerijetko budu iznenađeni kada ih liječnici vrate iz ordinacije samo s uputom za čišćenjem nosića, snižavanjem temperature, unosom veće količine tekućine i praćenjem stanja djeteta.

U Priručniku za roditelje pod nazivom Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju, izv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje odlučila je mladim roditeljima pomoći da prepoznaju kada je vrijeme za odlazak liječniku, a kada problem mogu riješiti sami ili ga čak i spriječiti.

Oduvijek mi je bilo jasno da je edukacija najvažnija u prevenciji i liječenju bolesti. Ali edukacija se ne odnosi samo na medicinske profesionalce, već i na laike. I zato nije dovoljno biti samo profesor na Medicinskom fakultetu i poučavati studente i medicinske sestre, već treba poučiti “običnog čovjeka” kako se brinuti o vlastitom zdravlju i zdravlju svojih najmilijih. Valja poučiti i farmaceuta, koji je često prva crta “bojišnice” i osoba kojoj se obraćaju zabrinuti roditelji u želji da izbjegnu dugotrajno čekanje u ordinaciji“, pojašnjava dr. Željka Roje.

Iza dr. Željke Roje je više od 20 godina usavršavanja na području otorinolaringologije u Hrvatskoj i inozemstvu kao i nebrojeni sati provedeni s djecom i roditeljima u ambulanti. Inspiracija za pisanje Priručnika su joj mali pacijenti i zbunjeni roditelji i želja da im pomogne brzo i stručno.

U svijetu je napisano puno ambicioznih priručnika, na internetu možete pronaći sve što treba i ne treba. Ali ciljani savjeti o jednom malom segmentu, prilagođeni lokalnim uvjetima i okolnostima, temperamentu i karakteru stanovnika, uvijek nađu svoje čitače i slušače. I ranije sam pisala knjižice s uputama roditeljima i tek kada su naišle na veliko odobravanje od strane roditelja odlučila sam napisati Priručnik za roditelje: Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju. Svoje znanje želim podijeliti s roditeljima i svima onima koji žele doznati više o dječjem zdravlju“, kaže dr. Željka Roje.

Neumoran rad u dječjoj otorinolaringologiji dr. Roje podržavaju i njeni kolege liječnici. Među njima je jedan od najuglednijih zagrebačkih pedijatara dr. Milivoj Jovančević koji je napisao recenziju Priručnika.

Do sada se nisam susreo s tekstom ovako visoke stručne razine koji s takvom lakoćom i na primjeren način olakšava roditeljsko razumijevanje problematike i sudjelovanje u liječenju. Ovakav cjeloviti pristup predstavlja najviši standard brige za zdravlje djeteta. Znanje, vještina komuniciranja i entuzijazam su i do sada obilježavali prof. Željke Roje, čime je postavila visoke standarde u sustavu zdravstva, ali i uloge liječnika u društvenoj zajednici. Riječ je o djelu koje bi trebao imati svaki roditelj“, ističe dr. Milivoj Jovančević.

Detaljne i praktične informacije u Priručniku odgovaraju na brojna pitanja koja se pred roditeljima pojave barem jednom tijekom prvih godina djetetova života. Suradnja s roditeljima i njihovo zdravstveno prosvjećivanje su najznačajniji segment javnozdravstvenog djelovanja kojemu je dr. Roje posvetila cijelu liječničku i znanstvenu karijeru.

Priručnik za roditelje: Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju, nakon online promocije 16.12.2020. biti će dostupan putem web stranice www.biramzdravlje.hr.

Pretplatite se na naš YouTube i sudjelujte na promociji priručnika: https://bit.ly/2Ieni5w.