Arijana Meštrović: Ljekarna je bila moja prva ljubav 21.01.2021.

Povodom webinara Upravljanje vremenom i prioritetima za zdravstvene profesionalce, razgovarali smo s doc.dr.sc. Arijanom Meštrović, mag.pharm, FFIP Pharma Expert , koja nam je otkrila kako ona bira prioritete , te kako je procijenila da je vrijeme za zaokret u karijeri. Osvrnula se i na spomenuti webinar za zdravstvene profesionalce koji će se temeljiti na primjerima iz prakse, učenju te savjetima kako naći vremena za ono što nam je važno.

Kako ste se odlučili za studij farmacije? 

To je bila želja moga tate, no kao i kod mnogih farmaceuta, moram priznati da mi farmacija nije bila prvi izbor. Nakon završene matematičke škole, htjela sam zapravo studirati molekularnu biologiju, ali me jedan mladi liječnik u studentskoj poliklinici gdje sam obavljala liječnički pregled koji je tada bio obavezan za upis farmacije, odgovorio od toga i približio mi potencijal razvoja farmacije u budućnosti. Na putu do kuće pala je odluka. Voljela bih sresti tog kolegu da mu zahvalim što mi je pokazao put u profesiju kojoj danas pripadam svim srcem.  

Koja vam je najdraža uspomena iz vremena kad ste radili u ljekarni? 

Mnogo je lijepih uspomena i teško je izdvojiti samo jednu, no ipak…jedan pacijent, ovisnik o metadonu s kojim sam pažljivo i dugo prolazila uspone i padove u višegodišnjem odvikavanju – došao je do cilja - uspjeli smo zajedno. Posjetio me nakon što je dvije godine bio „čist“, s bebom u naručju i velikim buketom cvijeća kao zahvalu za pružene savjete i skrb. Ima i još jedna, vrlo emotivna - o posvojenoj bebi koja je dobila ime Arijana, jer je par kojeg smo više godina liječili od neplodnosti morao odustati, pa su se odlučili na posvojenje. Budući da sam s njima u ljekarni prolazila sve trenutke vezane uz pokušaje ostvarivanja trudnoće, to je bio njihov način da mi pokažu koliko im je to značilo. 

Kako i zašto ste se odlučili na zaokret u karijeri? 

Uvijek sam znala da se želim baviti edukacijom, još od ranog djetinjstva. Ljekarna je bila moja prva ljubav, no prilike su se posložile na način da sam dospjela u novi, veliki ljekarnički lanac i dobila priliku da vodim razvoj kompetencija i educiram kolege. U ovom sam području i doktorirala i ostvarila brojne projekte u inozemstvu, pa su me kolege i iz drugih ustanova počele spontano pozivati da im održavam edukacije, bez nekog mog velikog utjecaja ili plana. Kada je u vrijeme recesije taj broj poziva postao stvarno velik, ja sam samo trebala malo hrabrosti da se odlučim. Sjećam se dana kad sam u isto popodne primila 3 upita. Rekla bih da su se stvorile prilike, a ja sam bila spremna i željna. 

Zajedno s Jasminom, 27. siječnja, održat ćete online webinar Upravljanje vremenom i prioritetima za zdravstvene profesionalce.  Jeste li vi ikad imali izazove organizacije vremena i kako ste ga riješili? 

Svi imamo te izazove, no sve je stvar percepcije, samodiscipline i namjere – što i zašto radimo. Za mene je pronalazak višeg cilja, općeg dobra, pomoći pacijentima bio pokretač. U ljekarni se sjećam koliko je faktora utjecalo na odluke što su prioriteti, no shvatila sam da se vrijeme ne može imati ili nemati, može se samo imati ii nemati osjećaja za bitno i hitno. Od mudrih ljudi dala sam se podučiti koji alati u tome mogu pomoći i imam dojam da poslije toga nikad nisam „gubila vrijeme“. I danas oni koji rade sa mnom znaju da ako mi je nešto važno – vrijeme ćemo naći. 

Kako riješiti izazov - nemam vremena? 

Treba dekodirati tu rečenicu u ono što ona zapravo znači: Nije mi prioritet. Kada bismo svaki puta umjesto „nemam vremena“ za učenje, vježbanje, posjet roditeljima, igru s djecom, odlazak u kazalište rekli „to mi nije prioritet“ tek tada bismo priznali da je „nemam vremena“ samo izgovor. Neki kolege u ljekarnama kažu da nemaju vremena za pružanje dodatnih usluga, prijavu nuspojava, posjet liječnicima, ali zapravo to ne rade jer te radnje ne doživljavaju kao prioritet. O tome ćemo više, naravno, na webinaru. 

Kako je nastala Jasminina i vaša suradnja te kako ste znale da zajedno donosite dodanu vrijednost vašem poslovanju? 

Jasmina je iskusni konzultant i ekspert u području razvoja ljudskih potencijala i moja prva saznanja o alatima u upravljanju vremenom došla su upravo od nje. Vjerujem da ćemo zajedno kroz osvrt na trendove u upravljanju o čemu Jasmina jako puno zna, i primjere iz prakse koje mogu donijeti ja pomoći kolegama da dođu do rješenja. Osim što nas veže veliko i inspirirajuće prijateljstvo još od srednjoškolskih dana, Jasmina i ja također dijelimo iste vrijednosti i stavove o edukaciji i upravljanju potencijalima u ovo nepredvidivo vrijeme i surađujemo dugi niz godina, iako dolazimo iz različitih profesija. Ovo je prvi puta da zajedno izlazimo u webinaru za pružatelje zdravstvene skrbi i veselimo se toj prilici.  

Što sudionici mogu očekivati od nadolazećeg webinara

Sudionici mogu očekivati interaktivan webinar sa nizom primjera iz prakse za zdravstvene profesionalce, te pregled alata koje mogu početi koristiti već dan nakon webinara. Također mogu postavljati pitanja unaprijed ili tijekom webinara, a pripremamo im i zanimljiv edukacijski materijal koji će moći koristiti za daljnje učenje i napredak.  Također, sigurno mogu obećati afirmativnu i motivirajuću atmosferu u kojoj će se svi osjećati potaknuti na promjenu, naučivši nešto novo ili čuvši potvrdu da razmišljaju na ispravan način. Veselimo se susretu i zajedničkom učenju na webinaru!